HTML

Concave

Ez a blog elsősorban a longboardozással és ahhoz kötődő témákkal foglalkozik, 4 szerzője nap mint nap deszkával járja a világot, és itt fogalmazza meg a tapasztalatait.

Friss topikok

Címkék

Slide lesson #1

2013.06.15. 14:01 :: andreew

Sziasztok!

Aki már valaha is gurult longboardon, abban minden bizonnyal felmerült a kérdés, hogy is kell fékezni ezzel a szerkezettel. Mitől lesz "veszélyesebb" a longboard, mint mondjuk a bicikli? Hiszen általában hasonló sebességgel közlekedünk vele. Leginkább azért, mert nincs rajta fék.

A longboard drasztikus lassítására két bevett módszert ismerünk. Az egyik a "footbrake" (amikor a cipőtalp és az aszfalt közötti súrlódás vezet a lassuláshoz), a másik pedig a "slide" (magyarul csúszás).

Mit értünk "slide" alatt a gyakorlatban? A longboard hátsó kerekeit kicsúsztatjuk valamelyik irányban úgy, hogy a deszka ~90° szögben haladjon tovább, majd újra egyenesbe hozzuk és gurulunk tovább. Természetesen az is elképzelhető, hogy a slide-ot követően átfordítjuk a deszkát újabb 90°-kal, így az első lábunk kerül hátulra. De egyelőre maradjunk a sima slide-nál.

Hogyan vitelezzünk ki egy ilyen csúszást? Az első próbálkozások alkalmával lehet érezni, hogy a kerék megcsúsztatása közel sem egyszerű feladat. A gördeszka kemény kerekeihez képest a longboard nagy, puha kerekei szinte rátapadnak az aszfaltra. Érdemes beszerezni "80a" fölötti keménységű kerekeket slide-hoz, persze "78a"-val sem lehetetlen a művelet.
Slide közben az egyik legfontosabb tényező a térdek hajlítottsága. Az biztos, hogy merev, nyújtott lábakkal szinte lehetetlen egy-két centinél jobban kicsúsztatni a deszkát. Az ideális testhelyzet a csúszás előtt az, ha minél jobban be vannak hajlítva a térdeid. A hátsó lábfej helyzete sem elhanyagolható, érdemes kicsit lecsúsztatni a sarkat a deszkáról, hogy egyrészt ne csússz le róla slide közben, másrészt hogy megfelelő erőt tudj kifejteni a deszkára.
Mikor megcsúsztatni készülsz a longboardodat, érdemes rákanyarodni egy képzeletbeli ívre, ami segít a slide elindításában. Magyarul ha a jobb lábad van a lap elején (menetirányban az van elöl), akkor először elkanyarodsz balra, aztán - amennyire lehet - élesen jobbra veszed az irányt. Amint rákanyarodtál az ívre, a hátsó lábadat térdelésből kinyújtod egyenesre és megpróbálsz hátradőlni, hogy a fékezéstől előre ne zuhanj. Ha minden összejön, akkor - sebességtől függően - addig fog csúszni a deszkád, amíg a hátsó lábaddal vissza nem húzod menetirányba, vagy teljesen meg nem állsz.
Amiről még érdemes szót ejteni, az a felsőtest szerepe. Fontos lehet a későbbiekben, például a 180°-os átfordulásnál, hogy a felsőtesteddel nagy mértékben megnövelheted a lendületedet. Ha jól használod a karjaidat és a törzsedet, sok energiát megspórolsz, amit amúgy a lábaiddal kellene kifejtened.

Szinte biztos, hogy esni fogtok, ha ezzel a technikával próbálkoztok, úgyhogy mindenképp használjatok sisakot és minimum csuklóvédőt vagy slide-kesztyűt, de a térdvédő is erősen ajánlott!

Jó gyakorlást és sok szerencsét!

Szólj hozzá!

Címkék: slide lesson downhill longboard freeride

A bejegyzés trackback címe:

https://concave.blog.hu/api/trackback/id/tr945360763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása